header banner
Default

JDM nedir? JDM açılımı ne demek? JDM aracı nedir?


Table of Contents

    İletişimin her geçen gün daha da kolaylaşmasını ve yazı dilinde daha hızlı bazı ifadeler kullanılabilmesi için uzun uzun açıklamalar yapmak yerine özel anlamlı kısaltmalar da tercih edilebilir. Yurtdışı araç pazarlarından bahsederken kullanılan JDM de bu kısaltmalardan biridir. JDM nedir, açılımı ne demek sizler için derledik.

    JDM, İngilizce Japanese Domestic Market ifadesinin kısaltmasıdır. JDM, Türkçede Japon İç Pazarı anlamına gelir. 

    JDM, Japonya'da üretilen otomobil modelleri için kullanılan ve Japon otomobillerini işaret eden bir kavram olarak bilinse de bu kavramla ilgili bazı yanlış anlaşılmalar vardır. JDM otomobiller Japonya'da üretilmiş değil, Japon İç Pazarı için üretilmiş otomobiller anlamına gelir ve bu otomobiller Japonya'ya özel olarak modifiye edilir. Örnek vermek gerekirse, Japonya trafik, tren teknolojisini İngilizlerden aldığı için Samurai zamanından bu yana soldan akar. Bu nedenle Japonya'da araçların direksiyonu sağdadır. 

    JDM NEDİR?

    JDM, Japonların kendileri iç pazarları için ürettikleri araçlara denir. Bu araçların direksiyonları ise, sağ tarafta kalır. Japonya'da ülke içine farklı, yurtdışına farklı ürünler gönderilir. Buna örnek olarak da 2.4 motorlu yüksek emisyona sahip olan motorlu araçlar Japonya iç pazarında sunulur. Türkiye gibi ülkelerde ise, hem vergiler, hem de benzin fiyatlarından dolayı bu araçların 1.6 gibi motor seçenekli çeşitleri satılmak üzere ülkemize gönderilir.

    Japonya iç pazarı için üretilen ve JDM araç denilen araçlarda ise sadece motor, direksiyon vb. farklılıklar değil, koltuk, kokpit vb. gibi yerlerde de önemli değişiklikler bulunur.

    JDM AÇILIMI NE DEMEK?

    JDM, otomobil alanında Japanese Domestic Market ifadesinin baş harflerinden meydana gelen bir kısaltmadır.

    JDM ARAÇ NE DEMEK?

    JDM aracın en büyük farkı direksiyon yerleşimidir. 'JDM arabaları nelerdir' diye soracak olursanız, JDM modeller her zaman sağ direksiyona sahiptir. Çünkü Japonya'da trafik soldan akar. İhraç edilmek için üretilen araçlarda ise ithal edecek ülkenin trafiğine göre direksiyon sağ ya da sol tarafta olabilir. Örneğin Türkiye'ye Japonya'dan ithal edilen araçta direksiyon solda tasarlanırken, İngiltere'nin ithal edeceği araç, İngilizlerde trafik soldan aktığı için sağ direksiyona sahip olur.

    Farkı daha iyi anlayabilmek için Avrupa için ihraç edilecek olan modeller (EDM) ile karşılaştırmak gerekir. Örneğin, otomobilimiz Mark 4 Toyota Supra ise, Avrupa için ihraç edilecek olan modeller çelik çift turboya sahiptir.

    JDM modeller ise, sıralı seramik çift bir turboya sahiptir. İthal edilecek olan modeller 320 hp güç üretir. Fakat yerli modeller 280 hp güç üretir. JDM modellerde MAP sensörü kullanılır. Diğer ithal modellerde ise, MAF sensörü kullanılır. Aynı zamanda ön farın dış yapısı ithal modellerde cam, JDM modellerde de plastik yapıya sahiptir.

    Sources


    Article information

    Author: Keith Strickland

    Last Updated: 1703389681

    Views: 1094

    Rating: 3.9 / 5 (75 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Keith Strickland

    Birthday: 1935-06-28

    Address: 5611 Amy Square, New Rebeccashire, MD 72516

    Phone: +3925863892271497

    Job: Biomedical Engineer

    Hobby: Embroidery, Photography, Badminton, Animation, Scuba Diving, Singing, Coin Collecting

    Introduction: My name is Keith Strickland, I am a cherished, risk-taking, apt, unwavering, resolute, spirited, transparent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.